söndag 9 maj 2010

Hästar

Just nu håller jag på att läsa den här boken - Hästar: Sköta, Rida, Tävla av Bengt Gustafson.

Hitills har vi gått igenom vad man bör tänka på när man köper häst, vad som är bra exteriör och inte, några olika hästraser, bra stallmiljö, ridutrusting och daglig skötsel. Just nu är vi på hovvård.

Enligt mig är det en bra och intressant bok, men en aning för enkelspårig och utan acceptans för alternativ hästhållning. Bengt Gustafson utgår från sin egen erfarenhet, som visserligen verkar vara gedigen, men han skriver tyvärr lite opedagogiskt och tråkigt i vissa avsnitt. Bland nackdelarna kan också nämnas att han har en ganska okritisk bild av det gamla försvarets hästhållning, och hyllningar till denna återkommer ständigt. De var säkert jätte duktiga, men det är svårt att relatera till det som 18-årig tjej år 2010.

Det som är bra med den är att den innehåller väldigt mycket intressant fakta. Visste ni tillexempel att hästar kan växa väldigt mycket när de tränas? Att älgar och hästar är fiender? Att renskinn är det bästa att ha som vojlock? Mycket intressant fakta, men också fylld med krav på hästägaren, vilket gör att man känner sig ganska misslyckad som hästmäniska.

Vi får se hur följande avsnitt är! Är det någon som har läst den?

4 kommentarer:

  1. Tack :D det är jätteroligt! Kul nu när snön försvunnit och tävlingarna kör igång igen

    SvaraRadera
  2. Tack! Nej jag har inte tagit den, den är från google:) Men blomman i min header har jag fotat:)
    Jättefin blogg förresten! Hästar är underbara eller hur?;)
    ÄÄÄLSKAR din header!!

    SvaraRadera
  3. Jo de går på lösdrift :)
    Det är en islandshäst :D Suuuper söt<3

    SvaraRadera