tisdag 11 maj 2010

10.05.10 - Mango


Igår och imorgon har Mango vilodagar, så planen var att köra ganska slut på honom idag. Så jag satt hemma och klurade lite, och kom fram till att det absolut bästa måste vara att låta honom galoppera en del, plus springa upp för super-mega-tortyr-backen (det är helt sjukt hur lång den är)!

Vi var ute i åttio minuter, och eftersom han var ganska ofokuserad blev det ganska mycket basic övningar för att fånga hans uppmärksamhet och gå framåt, utan att titta åt sidorna eller bli nervös. Han var jätteduktig, och ett stort plus för att han väljer högre och högre tempo i skritten självmant. Duktiga killen!

Trafiken var lite läskig, liksom Belfrags gård och en bil på vägen hem, då han gjorde ett av sina självmordshopp rätt ut i vägen. Men det var till stor del mitt fel. Just då missade jag att samla honom och driva på ordentligt, samt försöka lugna ner honom. Gör man bara det plus håller upp blicken så håller han sig i skinnet, men den metoden behöver fortfarande lite finslipning...

Två gånger tog han bettet och svängde bara åt sidan. Inget bra alls och han har aldrig gjort så förut, så jag hoppas att det bara var en engångsgrej.

Innan han får springa är han också väldigt mycket uppe i varv och lite småstirrig, och det var extra mycket av den varan idag. Jag funderar på om det kan bero på att han stod igår? Kanske ska testa att rida ett pass i paddocken dagen efter vilodagen istället?

Men det viktigaste av allt - vad gjorde han bra? Eftersom han får överdrivet mycket beröm när han gör rätt är Mangon väldigt samarbetsvillig just nu (för det mesta i alla fall), vilket är väldigt härligt. Det märks även att han börjar få bättre kondition och har gått ner en hel del i vikt, för han är mycket piggare och orkar mycket mer nu! Galoppen klarar han att hålla längre sträckor idag, även om han tycker det är jobbigt på grusvägar. Och jag klarade att hålla sitsen i galoppen jättebra idag! I monsterbacken hade han väldigt bra fart hela tiden, och på vägen upp orkade han galoppera riktigt långt, men sedan var han så anfådd att vi fick skritta resten av vägen upp. Men det är inte fy skam det heller!

Imorgon vilar han som sagt, och på onsdag blir det antingen ett pass i paddocken eller en runda på 5 km spåret. Vilket får vi se lite senare...

Kramar
Hanna och Mango

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar