fredag 9 april 2010

Perfekt uppförande: Tolv tips för att hålla sig lugn

Jag tror vi alla har varit med om det någon gång, även om vi helst inte vill erkänna det. Du kommer till stallet. Är dödstrött och hungrig, men hästen måste ut och ridas. Du sitter upp, fortfarande trött och irriterad, och använder alldeles för hårda hjälper. Tillslut blir din häst arg på dig, och börjar bråka. Och utan att du tänker på det gör du något riktigt dumt.

Förmodligen skäms du över det efteråt. Det gör jag. Men det är aldrig försent att försöka börja om!
Här är tolv tips från Kelly Marks om hur man kan hålla sig lugn, så att det inte behöver gå ut över hästen.

1. Bena upp varför du blir arg. Kanske beror det på besvikelse, förskjutning, rädsla, genans, oförmåga att anpassa sig eller stress?
2. Ta itu med din ilska.
3. Åtgärda det verkliga problemet.
4. Lär dig andas rätt.
5. Upprätta ett avtal med dig själv om att stryka våld som valmöjlighet.
6. Tänk på hur du ska handla om det finns risk för att ditt tålamod sätts på prov. Se framför dig hur du gör utan att låta dig påverkas.
7. Att hålla sig lugn betyder inte att man är svag. Tvärtom är det motsatsen. Du kan vara mycket mer effektiv om du håller huvudet kallt.
8. Tänk på att människor kommer att se upp till dig mycket mer om du håller dig sansad. Spela upp människors beundrande kommentarer i huvudet.

9. Var inte med din häst när du är trött, stressad, hungrig eller missnöjd och du vet att du inte kan göra den rättvisa.
10. Om du känner ilskan stiga. Ta en paus tills du är tillräckligt lugn för att ta itu med saken på ett intelligent sätt.
11. Ha inte ett spö i närheten om du tror att det finns risk för att du använder det under ett vredesutbrott i stället för att betrakta det som ett kompletterande kommunikationsmedel.
12. Var snäll mot din häst och mot dig själv. Visa ofta uppskattning för era goda sidor.


Hoppas det här kan hjälpa någon! Jag ska i alla fall försöka tänka på det när jag är med mina hästar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar